Ενόχλησε
πολλούς
η υπουργοποίηση
του Μάριου Σαλμά
Ο πολέμιος του Αγρινίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος κ. Πανάρετος, θυμήθηκε τώρα να πολεμήσει ξανά τον κ. Σαλμά. Η προϊστορία του ΣΑΠΕ και οι εμμονές του πρώην υφυπουργού Παιδείας
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η υπουργοποίηση του κ. Μάριου Σαλμά ενόχλησε κόσμο και κοσμάκη, σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως το μόνο που μπορεί κάποιος να πει σ’ όσους πικράθηκαν είναι… ξύδι!
Ο Μ. Σαλμάς θα κριθεί για το έργο του ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σε ότι αφορά τη «Συνείδηση» τουλάχιστον ξεκαθαζίσουμε ότι σε περίπτωση που δεν κάνει τη δουλειά του η κριτική μας θα είναι αμείλικτη, εάν δικαιώσει τις προσδοκίες μας θα είμαστε οι πρώτοι που δημόσια θα τον συγχαρούμε. Στην προηγούμενη ολιγόμηνη θητεία του ως υφυπουργός πάντως, δεν τα πήγε άσχημα. Θυμίζουμε τη λειτουργία της ΜΕΘ, τη διασφάλιση των κονδυλίων για τον εξοπλισμό του νέου νοσοκομείου, την έγκριση δεκάδων προσλήψεων γιατρών, την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ, τις σημαντικές ενέργειες για τα Κέντρα Υγείας σε Μύτικα και Κατούνα και πολλά άλλα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει εξίσου καλά. Θα το δούμε όμως και ανάλογα θα τοποθετηθούμε.
Κάποιοι ωστόσο δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν ένα μικρό έστω χρονικό διάστημα να δουν… και απ’ την πρώτη ημέρα άρχισαν την κριτική και την υπονόμευση, θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα ακόμη και συνοχής στο υπουργείο ή ανασύροντας υποθέσεις που έχουν κριθεί… και πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί στις συνειδήσεις των πολιτών της περιοχής μας, όπως ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, ο οποίος και έχει παλιότερα χαρακτηριστεί «ορκισμένος εχθρός του Αγρινίου», λόγω των εμμονών του για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και τον πόλεμο εναντίον του.
Ο κ. Πανάρετος, λοιπόν, έχει υποδειχθεί ως ο δάκτυλος πίσω από κάθε υπονομευτική του Πανεπιστημίου ενέργεια. Και ως υφυπουργός είχε κάνει ότι περνούσε απ’ το χέρι του για να ρηγματώσει τα θεμέλια του Πανεπιστημίου μας. Και δεν ξέρουμε αν έχει τίποτε άλλα ζητήματα με τον κ. Σαλμά, θυμίζουμε όμως ότι ο Αιτ/νάνας πολιτικός ήταν εκείνος που ως ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είχε πάρει στην πλάτη του την υπόθεση, ανατρέποντας συσχετισμούς και πετυχαίνοντας την ίδρυση του 4ου Τμήματος, το οποίο μπορεί μεν να μη λειτούργησε ποτέ, την περίοδο εκείνη όμως προέβαλε ως βασική προϋπόθεση αυτονόμησης του Πανεπιστημίου (2 Σχολές με 2 Τμήματα).
Η απόφαση του ΣΑΠΕ λοιπόν ήταν μια νίκη για το Αγρίνιο και την Αιτ/νία, ήταν ταυτόχρονα όμως μια οδυνηρή ήττα για τον κ. Πανάρετο, ο οποίος και συνέχισε με κάθε τρόπο να πολεμά το Πανεπιστήμιο, έκτοτε και τον Μ. Σαλμά. Τον Ιούνιο του 2011 έτσι, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος ανακάλεσε τον διορισμό του Μ. Σαλμά ως επίκουρου καθηγητή ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Σαλμάς είχε εκλεγεί το 2008, ενώ ήταν ήδη λέκτορας. Η πολιτική προϊστάμενος του κ. Πανάρετου, η υπουργός Παιδείας τότε Άννα Διαμαντοπούλου, ακύρωσε βέβαια την απόφαση του υφυπουργού, επιστρέφοντας στον κ. Σαλμά την έδρα και αποκαθιστώντας τη νομιμότητα. Και προκαλεί πραγματικά κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Πανάρετος θυμήθηκε να επανέλθει μόλις ο Μ. Σαλμάς ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός, τροφοδοτώντας τα μέσα ενημέρωσης με υλικό πολιτικού κανιβαλισμού… και εκθέτοντάς τα στην πραγματικότητα.
Ο θόρυβος βέβαια ήταν μεγάλος και το γραφείο του κ. Σαλμά υποχρεώθηκε να εξηγήσει ορισμένα πράγματα: «Τα ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (αυτοδιοικούμενοι οργανισμοί) επιλέγουν το διδακτικό προσωπικό με διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Ορίζεται εκλεκτορικό σώμα από καθηγητές οι οποίοι κρίνουν τους υποψηφίους. Οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και οποιοσδήποτε συνυποψήφιος που θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την κρίση μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να δικαιωθεί. Το Υπουργείο Παιδείας σε όλη αυτήν τη διαδικασία έχει το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας. Ο κ. Σαλμάς εκρίθη ως υποψήφιος για τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2008, σε ανοιχτή διαδικασία στο γνωστικό αντικείμενο της περιγραφικής ανατομικής, ενώ ήταν ήδη λέκτορας. Το εκλεκτορικό σώμα με συντριπτική πλειοψηφία έκρινε ως πιο κατάλληλο τον κ. Σαλμά. Από τους συνυποψήφιους του δεν ασκήθηκε καμία προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απόφαση. Δυόμισι χρόνια μετά, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας (αντίπαλου κόμματος) ακυρώνεται η εκλογή. Το αιτιολογικό της ακυρωτικής απόφασης με γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της Δικαιοσύνης, δηλαδή του αντιπροέδρου του νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Υπουργείου Παιδείας κρίνεται αυθαίρετο στερούμενο νομικής βάσης. Και η υπουργός Παιδείας (ως είθισται) υλοποιεί τη γνωμοδότηση του αντιπροέδρου του νομικού συμβουλίου του κράτους και αποκαθιστά τη νομιμότητα».
|
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !